Koiviston nähtävyydet ja luonto

Koiviston saaret käsittävät Koivusaaren, jossa sijaitsevat muun muassa Saarenpään,
Patalan ja Eistilän kylät, sekä Tiurinsaaren ja Piisaaren

Suomalainen Koivisto tuhoutui sotien aikana pahoin, minkä vuoksi vanhoja rakennuksia on pystyssä enää pahasti rappeutuneina. Uutta rakennetaan kuitenkin koko ajan ja Suomenlahden kauniille merenranta-alueelle on noussut muun muassa komeita huviloita eli datsoja.

Nähtävyydet

Koiviston kirkko

Nykyisin Koiviston keskeisimpänä nähtävyytenä on vuonna 1904 rakennettu, punagraniittinen, arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema Koiviston kirkko, jonka entisöinti on juuri alkamassa. Kirkon torniosa nousee hieman yli 60 metrin korkeuteen ja risti sen huipussa oli aiemmin kuusi metriä korkea. Rannalla sijaitseva kirkko hallitsee edelleen näkymää mereltä päin katsottuna.

Koiviston kirkossa sijaitsee pieni paikallishistoriasta kertova museo ja kirkon vierellä on vuonna 2019 Suomen Koivisto-Seura ry:n toimesta kunnostettu sankarihauta-alue, jossa lepää 102 koivistolaista sankarivainajaa. Aila Salon suunnittelema “Risti ja purje” -niminen muistomerkki Koivistolle jääneiden muistolle sijaitsee myös kirkon lähellä entisen kellotapulin paikkaa.

Ortodoksikirkko

Primorskin uskonnollinen nähtävyys on myös uudehko ortodoksikirkkoentisen asematien varrella. Koiviston viimeinen hautausmaa sijaitsee noin kaksi kilometriä kirkolta Viipurin menevän tien varrella, mutta sotien jälkeen venäläiset ovat ottaneet hautausmaan käyttöönsä ja suomalaiset haudat ovat hävinneet. Hautausmaalla on vielä jäljellä vuonna 1928 rakennettu siunauskappeli, joka on muutettu ortodoksiseksi pyhäköksi.

Mannerheim-linja

Sotahistoriallisesti Koiviston lähialueelta löytyy muun muassa Mannerheim-linjan bunkkereita Kuolemajärven puolelta. Koivusaarella Saarenpään kylässsä sijaitsevat puolestaan aikoinaan aluetta suojelleen rannikkotykistön linnakkeen ja kasarmin rauniot.

Luonto ja alue

Primorsk huokuu pienen kaupungin tunnelmaa ja sen maalauksellisen upeat merenrantamaisemat tarjoavat sielulle ravintoa. Kaupungin pienet ravintolat ja kahvilat puolestaan tarjoavat paikallisherkkuja ja menneen ajan tunnelmaa.

Koiviston saaret ja osa mantereenkin entisistä kylistä ovat nykyisin luonnonsuojelualuetta. Historiaa valottavien kotiseutumatkojen lisäksi Koiviston alue tarjoaakin upeat puitteet retkeilyyn, kauniita merinäkymiä ja rehevää, monipuolista luontoa. Silmä lepää mäntymetsissä ja kauniissa luonnonlehdoissa.

Koiviston rannat ovat paljolti hienohiekkaisia eikä kallioita ole näkyvissä. Patalan kylästä Koivusaaresta löytyy esimerkiksi kaunis Kuninkaanniemen hiekkaranta

Viisumi ja luvat

Venäjän viisumi ja muut tarvittavat luvat, kuten saaristoon vaadittava, erillinen rajaseutulupa. Matkoilla on mukana suomenkielinen opas ja mahdollinen tulkki. Saaristossa tarjolla on ammattimainen venekuljetus.